Tales from a long distance runner – Boston chronicle (S2E7)

Kanske lite att sparka in öppna dörrar, men alkohol och träning är nog en dålig kombination. I vart fall alkohol och sömn.

I våras kom en nu funktion på Garmin klockor som heter Body Battery. I korta drag analyserar den pulsvariabilitet, stress, sömnkvalitet och olika aktiviteter. Det var inte helt uppenbart i början om detta var användbart. Men snart såg jag att Garmin ganska säkert presenterade vad jag kände. Efter ytterligare en periods användande så börja jag se tecken på att body battery inte återhämtade sig om jag tagit ett par öl kvällen innan.

Har de senaste månaderna följt upp detta och kan utan tvekan se ett tydligt mönster. Om jag dricker två starköl (max 5%) så påverkas min sömn mycket lite eller inget. Redan vid tre öl kämpar min kropp med att hantera alkoholen för att under sju timmars sömn återhämta sig.

Svarta sträcken ovan är timmarna jag sovit. Här ser vi tydligt hur kroppen i stort sett inte lyckats återhämta sig inför nästa dag. En svag återhämtning som skulle kräva många timmars extra sömn

Här ser vi hur kroppen snabbt börjar återhämta sig när jag gått och lagt mig. En kväll utan öl. Efter ett par timmar är jag upp på 100%. Anledningen till att det sjunker snabbt när jag vaknat är att jag drog ut på en timmes löping innan frukost. Har prövat samma sak efter en ölkväll. Då trillar body battery ner ordentligt och det tar lätt två dagar att få upp nivåerna igen.

Detta slår inte fel. Garmin prickar här rätt varje gång. En del algoritmer kan man lura (t.ex. Garmin race predictor) men body battery har inte en enda gång missat en öl för mycket.

Tycker detta rent tekniskt är mycket imponerande. Men framförallt skapar det en medvetenhet hos mig. En medvetenhet som är viktig för att kunna nå mina höga mål inför 2020.