Sociala medier något för småföretagare?

Var hemma hos ett par goda vänner i lördags. Som så ofta nu för tiden kom vi in på Facebook. Vi pratade om för- och nackdelar och alla de vanliga argumenten kom upp. Ett ämne som ligger mig nära om hjärtat och som jag därmed gärna vänder och vrider. Kanske lite för länge ibland ;-).

I slutet av kväll pratade vi om hembioanläggningar och hur man skulle lösa musiksituationen i familjen. Värden var sugen på att pröva Spotify för att se om det var ett alternativ till olaglig nedladdning.
Klockan 22:48 skickar jag ut en förfrågan på Twitter om någon hade en “Invite” till min kompis. Inom fem minuter har fem av de som följer mig svarat att de har en “Invite” och att jag gärna får en.

Fem svar på fem minuter sent en lördag kväll!

Fem svar på fem minuter

Detta är människor jag “umgås” med varje dag och som hjälper mig när jag undrar något eller har behov för hjälp. Dvs. ett gäng människor som jag har förtroende för och vars åsikter jag respekterar.

Men vad har detta med sociala medier och småföretagande att göra?
Det slog mig att tänk om jag frågat efter bästa lokala vitvaruaffär, bästa rörmokaren, för- och nackdelar med ett speciellt bilmärke osv. Som sagt detta är människor vars åsikter jag har stor respekt för så sannolikheten att jag följt de råd de skulle komma med är stor. Mätningar visar att råd/köptips från vänner slår bra mycket högre än reklam i alla dess former. Så om inget annat så bör man delta för att bevaka sitt varumärke eller diskussioner i närområdet. Dialogen är öppen så påverkan är stor och ett negativt omdöme sprider sig otroligt snabbt.
Som småföretagaren kan man snabbt och lätt hoppa in i diskussioner och snabbt ta beslut som ger kunden ett mervärde.

För mig är sociala medier en möjlighet att kommunicera med människor i samma situations och inom samma bransch på ett informellt sätt och detta dagligen och på mina villkor.
Men helt plötsligt dyker det upp en diskussion där jag och mitt företag kan bidra och då är jag självklart snabb med att försöka positionera oss. Men detta kan vara ett svårt vågspel då dolda försäljningsintentioner snabbt avslöjas. Det är lätt att förbruka det förtroendekapital man byggt upp och det i sig själv kan vara förödande.

Om du inte hoppat på tåget ännu så gör ett försök. För dialog anser jag att Twitter är det bästa verktyget idag. Detta get dig en asynkron dialog där du gradvis kan öka närvaron.

Teknograd och sociala medier
Vi har lagt ner mycket resurser de senaste tre åren på området. Vi har uteslutande fokuserat på det rent tekniska och har vänt och vridit på de flesta kända lösningarna och deras API. Som ett teknikbolag har, som sagt, vår vikt inte legat på implementation och utförande i organisationer men skulle säga att vi nu är på en nivå där vi även skulle kunna hjälpa kunder med att arbeta fram en framgångsrik strategi inom området.

Internt har jag kämpat lite i motvind med att skapa fokus runt sociala medier. Detta har varit lärorikt då det ger mig en insikt i varför där är ett motstånd runt sociala medier i många företag. Efter senaste styrelsemötet så verkar det dock som om vi nu är eniga om vikten av sociala medier och detta innebär att vi nu löpande kan börja implementera de verktyg och det tänkande som måste till för att göra Teknograd socialt ;-).

Reblog this post [with Zemanta]

2 Replies to “Sociala medier något för småföretagare?”

  1. Intressant läsning, speciellt eftersom jag kan relatera till det du skriver. Kompletteringsuppgifterna som du hjälpte mig med i företagsekonomi handlade lite kring köpprocessens steg, AIDA formeln osv. Om hur konsumenten tar ställning, värderar och jämför, många gånger genom att få sina tankar, köp och val bekräftade av andra. Mkt intressant att sätta det i relation till sociala medier!
    Fortsatt lycka med bloggandet 🙂

  2. Spot on Fredrik! Att ha ditt nätverk av betrodda kring dig som du kan rådfråga om stort som smått, invite till inköp, är vad man söker idag. Hela din åsiktspanel ett knapptryck bort. Som småföretagare idag jobbar man på det sättet idag, Twitter kan vara ett forum och en metod att använda. Mer ett medel att nå målet så att säga. Det ska bli roligt att följa din blogg.

    Carl-Fredrik Thörnholm
    VD, Amos Fastigheter AB

Comments are closed.