Facebook stänger ner våra kunder

Igårkväll runt klockan nio fylldes min mailbox med mail från Facebook. Gick igenom varje e-post och blev minst sagt oroad och stressad. Facebook hade uppenbarligen stängt många av de applikationer jag byggt för våra kunder.

Prövade att logga in på Facebook för att där få ytterligare ledtrådar (har man brutit någon regel förklarar FB detta inne på den aktuella applikationen) men möts då av information att mitt konto blivit deaktiverat. Orsaken var att mitt konto utsatts för lösenordsfiske. Att stänga ner mitt konto för att skydda andra har jag full respekt för. När man misstänker inbrott kan det vara sunt att stänga ner allt så snart som möjligt. Bara ett fåtal minuter efter första e-posten landat påbörjade jag överklagande av beslutet.

Jag gick igenom mina kunders applikationer och det verkade först som om enbart applikationer där jag var ensam utvecklare hade blivit spärrade. Ansökte om att flytta över ägarskapet av de spärrade applikationerna till en kollega. Nu körde vi på två linjer där överflyttning av applikationerna var den ena och överklagan om nedstängningen av mitt konto den andra. Informerade alla kunder, skadan verkade trots allt vara minimal, trodde jag. I morse gick jag igenom applikationerna igen och såg till min förtvivlan att samtliga applikationer var nere. Nytt mail till kunderna. Började följa upp på överklagan och vända på varje sten för att på ett eller annat sätt komma i kontakt med Facebook.

Under eftermiddagen började överflyttningen av applikationerna gå igenom. Men allt för sakta! Det såg mycket mörkt ut. Aktuella kampanjer hade i praktiken snart legat nere ett dygn.

I början av kvällen hör Stefan Ronge av sig. Facebook skriver till honom att allt är löst och att det var ett misstag att strypa mitt konto. Ett jobbigt dygn som belyser vilken utsatt situation vi som jobbar med Facebook sitter i. Facebook är en fantastisk plattform, enkel att jobba med och som ger stort genomslag. Men när saker och ting går fel är där inte mycket att falla tillbaka på. Teknograd hade gärna betalt för någon typ av utvecklarsamarbete om vi hade kunnat säkerställa direktkontakt med rätt personer på Facebook.
För i slutänden naggas både vårt och Facebooks rykte av sånt här. Det är ofrånkomligt att våra kunder värderar in denna typ av händelser när man beslutar om kommunikationskanal.

Varför skapade vi inte nya applikationer?

– Många av våra applikationer har fått mycket publicitet. Många länkar in till applikationerna och man kan inte skapa en ny applikation med samma namn.

– En del av våra applikationer bygger på realtidsuppdateringar från Facebook. Detta innebär att FB skickar oss en ping när en användare gör något. Denna länk kan man inte flytta då nyckeln är unik för användare och applikation. Att återskapa detta skulle kräva att alla användare registrerade sig på nytt.

Tips:

– Dela upp era applikationerna på olika konto. T.ex. ett konto per kund. Om ett konto stängs ner påverkar det minimalt antal kunder och applikationer.

– Min första slutsats att bara de applikationer där jag var ensam utvecklare på stängdes ner var fel. Samtliga applikationer jag skapat stängdes.

– Så snart ditt konto stängs ner. Överklaga och begär ägarbyte av applikationerna till kollega eller kund. Ägarbyte på en del applikationer gick fortare än överklagan av avstängningen.

– Överklaga på alla fronter. Stefan fick igenom sin överklagan före mig, detta trots att min överklagan skickats ett halvt dygn innan hans.

– Värdera att marknadsföra en extern landningssida för din applikation. De som länkar in till din applikation gör det då inte direkt till Facebook. Om Facebook stänger ner kan ni öppna upp applikationen på nytt inom ett par minuter på annan applikationslänk. Detta löser inte inlänkningsproblematiken men minimerar det i vart fall.

Enhanced by Zemanta