Pebble watch – Första intrycket

Pebble har varit ute snart ett år så är på inget sätt först på bollen. Är ganska klockintresserad med en ganska konservativ inställning till vad som bör vara på en handled. En ful platsklocka med monokrom LCD skärm ligger ganska långt ifrån min definition av vad som är bärbart. Mina fördomar har helt klart varit största orsaken till min iskalla inställning till i stort sett alla smarta klockor.

Inte snygg men jag gillar den.
Inte snygg men jag gillar den.

Men ett nyhetsbrev från Runkeeper gjorde mig nyfiken. Tydligen skulle man kunna använda Runkeeper på klockan.  När de dessutom gav $20 rabatt var saken klar. Den fula plastbiten skulle få handledstid.

Nu efter ett par dagar med klockan är jag helt såld. Rykten och diskussioner runt smarta klockor har varit hett senaste året. Som många andra tror jag Apple har något på gång och jag har hela tiden känt att detta definitivt är ett område de kommer ge sig in på. Varför, våra telefoner är ju med oss dygnet runt, varför en device till liksom? Jag tror helt enkelt att 30cm från kroppen är på tok för långt borta för Apple.
De vill vara ännu närmare oss, 24/7.

Tillbaka till Pebble. Klockan är inte snygg men skärmen är lättläst och där är typ 1000 olika sätt tiden kan presenteras på. Så klockdelen är ganska kul. Men det är med appar som klockan blir smart. Man laddar ner nya appar via sin mobil vilket innebär att interaktionen för lite mer avancerade saker görs på en device (telefonen) som är mer lättanvänd. Detta i sig själv är en av fördelarna med Pebble. Alla appar jag laddat ner till klockan har nämligen ganska få funktioner. T.ex. i Foursquare appen får man upp en lista med närliggande venues. Är det rätt venue den rekommenderar har du checkat in på några få klick.

Inget fiskande efter telefonen. Ett par klick och du är incheckad.
Inget fiskande efter telefonen. Ett par klick och du är incheckad.

Samma sak med Evernote. Du kan enkelt och snabbt läsa igenom dina noteringar på klockan. Inte klockrent för längre saker men funkade fint när jag skulle kolla inköpslistan på ICA i helgen. Fokus på att göra en sak och göra den rätt gillar jag. Och jag får en känsla av att detta är något som de flesta appskapare till Pebble fattat.

När det gäller Runkeeper blev jag först lite besviken. Hade självklart inte läst hur det hela fungerade och trodde att klockan skulle vara en ersättning för telefonen. För det är inte helt optimalt att springa längre rundor med mobilen. En vattentät klocka skulle vara fin fint tänkte jag. Men klockan är inte en ersättning och precis som allt annat är telefonen en förutsättning för att klockan skall vara användbar. I Runkeepers fall innebär det att klockan helt enkelt bara visar en del information från appen. Men det betyder mer än jag först trodde. För nu slipper jag fiska upp telefonen för att pausa, kolla hastighet, distans eller liknande saker. Informationen är nära till hands hela tiden!

Rätt information nära till hands hela tiden.
Rätt information nära till hands hela tiden.

Och det är väl egentligen det största intrycket så här långt. Dvs. jag får rätt information nära till hands när jag behöver det utan att behöva ta upp telefonen. Kan tyckas vara ett litet problem men det är väldigt befriande.

One Reply to “Pebble watch – Första intrycket”

Comments are closed.