Facebook verified profile

För ganska länge sedan införde Facebook verifierade profiler. Tanken är ett erbjuda offentliga och kända personer möjligheten att verifiera sina konto. Fördelen är att följare och andra användare på nätverket kan känna sig trygga med att det är “rätt” person bakom kontot. Det är ganska bra att man med stor säkerhet vet att det t.ex. verkligen är Fredrik Reinfeldt eller Åsa Romson som står bakom sina konto.

Senaste veckorna har jag dock noterat att där är ett par mindre kända/offentliga profiler som också fått sitt konto verifierat. Detta kan vara en strategi från Facebook att bredda verifieringen. Något de kan ha en rad olika anledningar att göra. Men det är bara spekulationer såklart. Oavsett så ville jag testa om det var möjligt att verifiera min profil. Som en del redan noterat har jag lyckats!

Verified profile - Facebook confirmed this is the authentic profile for this public figure.
Verified profile – Facebook confirmed this is the authentic profile for this public figure.

Har en del bekanta som också testat att få sina konto verifierade men där man inte godkänts. Jag kan ha haft tur och trillat igenom kontrollen av okänd anledning. Det kan också vara så att tillvägagångssättet “lurat” systemet och kontrollen. Men det kan också vara så att mitt aktiva antirasistiska arbete som inneburit en del publicitet (se t.ex. längst ner på följande sida) kvalificerat mig till att kategoriseras som offentlig person.

Oavsett så är alltså min profil nu verifierad och under beskriver jag hur jag gick tillväga. Men igen, notera att jag på inget sett vet vad som verkligen gjorde att Facebook valde att anse mig som offentlig/känd person och godkände min ansökan. Så även om ni följer stegen slaviskt är det alltså högst osäkert att er profil verifieras.

Så gjorde jag

Skapa en sida
Innan jag började ansökningsprocessen skapade jag en sida som handlade om mig. Satte sidan till att vara om en offentlig person. Fyllde på med en massa länkar till de tidningar jag omnämnts i och la in en del statusuppdateringar. Fyllde även in en lång beskrivning på vem jag var. Sidan hade inga följare och var enbart aktiv under ett par dygn. Men sidan såg alltså legit ut.

Ladda ner Mentions
Laddade sedan ner appen Facebook Mentions till min iPhone. Appen är till för verifierade profiler eller sidor. När man öppnar appen kan du söka upp ditt namn. Då jag inte var verifierad dök mitt namn naturligtvis inte upp. Då valde jag alternativet “My Page or profile isn’t verified…”. Inne på sidan som dök upp fyllde jag i så mycket information som möjligt. Notera att jag valde att länka till min sida (Page) och inte min profil i detta steget. Detta skapade en del virrvarr i efterhand men kan ha varit en av anledningarna till att min profil till slut blev verifierad.

Vänta
När nu ansökan gått iväg var det bara att vänta. Processen tog runt ett dygn.

Page / Profile
Min tanke var ju inte att använda min sida. Jag hade missförstått processen och trodde att en förutsättning för en verifierad profil var att man hade en sida. Detta är FEL! Man kan antingen ha en verifierad sida ELLER en verifierad profil, inte båda tydligen. Detta fick jag veta då jag försökte verifiera min profil efter det att min sida godkänts. Som sagt, detta misstaget kan ha gjort att jag kom vidare. Jag valde nu att radera min sida, intentionen var ju aldrig att använda den aktivt.

Mentions igen
Gick tillbaka till steg ett och valde denna gången att verifiera min profil. Då informerade jag Facebook att jag raderat min verifierade sida med målet att använda min profil som offentlig kanal. Facebook accepterade ändringen och flyttade över verifieringen till min profil.

Tiger blood #winning
Vi får se om detta var ett misstag av Facebook eller om de håller på att rulla ut detta till fler. Där är som jag indikerade en del strategiska aspekter runt detta som jag tror kan vara intressanta för Facebook och användarna. Det bör även nämnas att där är en del funktioner i Mentions appen som saknas i den vanliga appen. Dessa återkommer jag till i ett senare inlägg.