Ett år med årets julklapp

Årets julklapp 2014 är aktivitetsarmbandet. Fick min Fitbit Flex redan förra julen och har burit den 24/7 sedan dess. I korta drag är det egentligen en avancerad stegräknare med en tillhörande app. Var mest nyfiken på funktionen som loggar sömn och tycker att det varit det mest intressanta att mäta över året. Det tar ett tag att vänja sig vid armbandet när man sover men nu är det sällan jag tänker på det.

Steg/distans

Världshälsoorganisationen rekommenderar att man går minst 10 000 steg per dag (hittar inte källan, så frågan är om det verkligen är WHO som rekommenderar). Springer en hel del så hur svårt kunde det vara? Det blev sannerligen ett uppvaknande i hur stillasittande jag är när jag inte springer. Totalt har jag alltså rört mig lite över 400 mil senaste året, 200 av dem är löpning! Detta innebär att om jag inte sprungit hade jag i genomsnitt rört mig 6000 steg per dygn. Detta var ett oväntat resultat och jag skall försöka röra mer på mig utanför löpningen. 2015 blir därmed målet att ligga på 10 000 steg där löpningen inte är medräknat.

Steg 2014

Vikt

Armbandet mäter egentligen inte min vikt. Men man har möjlighet att lägga in det löpande och jag har varit noga med att väga mig varje fredag morgon. Samma tid och tillfälle varje vecka innebär att förutsättningarna är relativt identiska.
Grafen avslöjar att jag går upp i vikt runt jul, påsken och under sommaren. Utan tvekan är det mer godis och alkohol under de perioderna. Vill jag gå ner i vikt är det alltså sånt jag bör hålla mig borta ifrån. Man ser även att träningen inför Stockholm Marathon tog hårt på mig (slutet av maj) och att Berlin Marathon och Österlensmaran tog ett par kilo (slutet av september till första november). Även om kroppen blir lättare så misstänker jag att dessa dippar inte är optimala för min löpning då det troligtvis inte bara är fett som förbränns. Under 2015 skall jag därför försöka få en jämnar viktnedgång inför loppen.

Vikt 2014

Sömn

Sömn har varit mycket intressant att mäta men också där jag blivit mest besviken på mitt aktivitetsarmband. I praktiken mäter armbandet hur mycket jag rör mig. Så nätter där man ligger vaken men helt stilla blir fel. Kan t.ex. vakna vid 4-5 på morgonen och ligga stilla och tänka en timme innan jag går upp. En sådan morgon ger felaktigt en till två timmars extra sömn. Har kommit på mig själv med att svinga armen lite extra när jag vaknar till för att säkerställa att det ger utslag på mätaren. Blir ju lite dumt när man börjar med sånt. Men det intressanta har ändå varit att se hur kroppen hanterar sömnen. Ser ut som optimal sömn för mig ligger på precis under sju (7) timmar. Om jag sover mindre ett par dagar kan man se hur kroppen kompenserar upp de närmsta nätterna efter för att sedan sakta men säkert återgå till mina sju timmar. En annan sak är hur tydligt det är att kroppen behöver sova mer i samband med sjukdom. Går man igenom året vecka för vecka kan man tydligt se när jag varit förkyld. Mätningen har definitivt gjort att jag lyssnar mer på min kropp och att sömn nu är något jag respekterar. Innan har min inställning varit att sova är något som kommer i andra hand. En i sammanhanget trivial funktion som följer med armbandet är möjligheten att sätta ett vibrationslarm. Detta har inneburit att jag inte längre behöver en väckarklocka som väcker hela familjen. Väldigt uppskattat då jag alltid går upp först.

Sömn 2014

2015

Kommer fortsätta använda min Fitbit men ser fram emot nästa generations aktivitetsarmbandet som även mäter pulsen löpande. Där är redan ett par på marknaden men den stora boomen kommer väl under våren 2015. På sikt hoppas jag också på bättre sömnmätning.

Ser man på aktivitetsarmband i förhållande till smarta klockor kommer de till viss del överlappa varandra. Men tills vidare kommer jag köra vidare på aktivitetsarmbandet då det erbjuder en lägre tröskel att använda och enklare att bära 24/7 (då de är mindre).